Visdom från Lejonkungen

Lejonkungen har stått på agendan sedan premiären och i förra veckan fick vi äntligen till ett besök – wie! Filmen gjorde oss inte besvikna, det blev en nostalgisk resa tillbaka till barndomen. Känslor av både stark lycka och sorg var infann sig oundvikligt. Personligen gillade jag animeringen och inslagen av humor som jag förmodar har tillkommit sedan tidigare upplaga. Utöver detta tycker jag att Lejonkungen förmedlar så mycket visdom. Både om liv och död, men också om ekosystemets enorma komplexitet och samverkan. Detta blir särskilt tydligt när Mufasa regerar över lejonriket. Med restriktioner om jakt upprätthålls ett blomstrande samhälle. När Scar däremot övetar makten och slopar dessa restriktioner tar rovdjuren över och systemet utarmas fullständigt. Detta kan sannerligen översättas i klimatsammanhang – ett överutnyttjande av resurser med brist på förbehåll skapar snarare ett Scar-samhälle. Det är också här vi befinner idag, med en overshoot day som infann sig tidigare än vanligt. För en välfungerande och blomstrande planet bör vi därför anamma Mufasas synsätt.

Summan av kardemumman. En lärorik film för alla åldrar som rekommenderas starkt!    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s